Cum se transmite raceala si gripa

Autor: Dr.Iuliana Picioreanu

 

„Nu știu cum a răcit, că-l păzesc mereu”, sentiment de culpabilizare la unii părinți. Hai să vedem cum se transmite răceala și gripa dar nu pentru a face de-acum încolo o obsesie pentru gelurile sau șervețelele dezinfectante ci pentru a accentua necesitatea utilizării acestora.
Virușii obișnuiți, responsabili de aparitia răcelii obișnuite (common cold) pot fi răspândiți prin trei mecanisme:

  • Contact direct – răceala se răspândește în principal de la persoană la persoană prin intermediul mâinilor. Virusul poate rămâne în viață pe piele timp de cel puțin două ore. Astfel, dacă o persoană bolnavă scutură mâna cuiva și atunci persoana respectivă atinge ochiul, nasul sau gura, virusul poate fi transmis și ulterior poate infecta persoana respectivă. 
  • Contact indirect – virușii pot supraviețui pentru mai multe ore pe suprafețe cum ar fi blaturile, astfel încât, pot fi transmise prin atingerea acelei suprafețe și ulterior, mucoasa gurii, nasului sau ochilor. 
  • Inhalarea particulelor virale – picăturile care conțin particule virale pot fi transmise în aer prin tuse sau strănut; acoperirea gurii în timpul tusei sau strănut reduce riscul.

Persoanele infectate pot transmite virușii cel mai mult în a doua zi de boală, totuși, niveluri scăzute de emisii virale pot persista timp de până la două săptămâni.
Saliva, în general, nu răspândește virușii răcelii, deoarece majoritatea oamenilor infectați, nu au virus detectabil în salivă.

Cât privește gripa, s-a crezut că virușii gripali se răspândesc în principal de la o persoană la alta, prin picăturile pe care oamenii le răspândesc prin tuse, strănut, conversații. S-a constatat însa că virușii gripali se pot răspândi atunci când oamenii ating un obiect contaminat cu virusul gripal și uterior ating gura, ochii sau nasul. Oamenii infectați cu virusul gripal pot fi capabili să infecteze alte persoane începând cu 24 ore înainte de apariția simptomelor și până la 5-7 zile după ce se îmbolnăvesc. Asta inseamna ca s-ar putea să răspândiți gripa înainte să știti că sunteți bolnav, precum și în timp ce sunteți bolnav. Copiii mici, cei care sunt grav bolnavi și cei care au sistemul imunitar afectat sever, pot fi capabili să infecteze pe alții, mai mult de 5-7 zile.

  • Încercați să evitați contactul strâns cu bolnavii. 
  • Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră vă îmbolnăviți de o boală asemănătoare gripei, CDC (Centers for Disease Control and Prevention) recomandă ca dumneavoastră (sau copilul dumneavoastră) să rămâneți acasă timp de cel puțin 24 de ore de la dispariția febrei, cu excepția îngrijirilor medicale recomandate sau ale altor necesități. Febra ar trebui să dispară fără utilizarea unui medicament. 
  • În timp ce sunteți bolnavi, limitați contactul cu alte persoane cât mai mult posibil pentru a nu transmite infecția. 
  • Acoperiți nasul și gura cu un șervețel atunci când tușiți sau strănutați. Aruncați șervețelul la gunoi după ce îl utilizați. 
  • Spălați-vă de multe ori mâinile cu apă și săpun. Dacă nu sunt disponibile săpunul și apa, utilizați un gel de mână pe bază de alcool. Studiile nu au demonstrat că utilizarea gelurilor alcoolice pentru dezinfecția mâinilor ar împiedica apariția simptomelor unei afecțiuni respiratorii, deoarece virusul poate fi răspândit si prin inhalarea picăturilor pfluger. Cu toate acestea, măsurile generale de igienă, cum ar fi spălarea mâinilor cu dezinfectanți pe bază de apă sau alcool (care conțin alcool ≥60%) atunci când nu sunt disponibile săpunul și apa, au fost demonstrate că ar împiedica răspândirea virusurilor respiratorii, în special de la copiii mai mici.
  • Evitați atingerea ochilor, nasului și gurii. Germenii se răspândesc în acest fel. 
  • Curățați și dezinfectați suprafețele și obiectele care pot fi contaminate cu germeni, cum ar fi cel gripal.