Recomandari pentru tratamentul febrei

Autor: Dr.Iuliana Picioreanu

 

Tratamentul febrei se recomandă în cazul copiilor care au o altă afecțiune medicală de bază adică o afecțiune cronică cardiacă, pulmonară, cerebrală. La copiii care au avut convulsii febrile în trecut, tratamentul febrei nu a fost demonstrat pentru a preveni crizele dar este încă o măsură rezonabilă de precauție.

Tratamentul febrei nu este necesar – tratamentul febrei poate fi de ajutor doar în cazul în care copilul nu se simte confortabil cu această stare deși acest tratament în majoritatea cazurilor, nu este necesar. Un copil mai mare de trei luni, care are o temperatură rectală mai mică de 38.9ºC (102ºF) și care altminteri este sănătos, nu necesită tratament pentru febră.

Părinții care nu sunt siguri asupra necesității  unui eventual tratament pentru febra copilului lor, ar trebui să ia legătura cu medicul de familie al copilului.

 

Opțiuni pentru tratamentul febrei

Medicamente – Cel mai eficient mod de a trata febra este de a utiliza un medicament, cum ar fi acetaminofenul (nume de marcă: Paracetamol, Panadol baby, Panadol, Bioflu) sau ibuprofen (nume de marcă: Nurofen, Ibalgin, Brufen, Algin). Aceste tratamente pot reduce disconfortul copilului și scăderea temperaturii cu 1 până la 1,5 ° C. Aspirina nu este recomandată pentru copiii sub vârsta de 18 ani, din cauza unei posibile complicații grave, cunoscută sub numele de sindromul Reye care este o boala rară.

 

Acetaminofenul (paracetamol) poate fi administrat la fiecare patru până la șase ore, după cum este nevoie, dar nu mai mult de cinci ori într-o zi și nu trebuie utilizat la copiii cu vârstă mai mică de trei luni fără consultarea unui medic. Doza de acetaminofen trebuie calculată în funcție de greutatea copilului și nu de vârstă !

 

Ibuprofenul poate fi administrat la fiecare șase ore dar nu trebuie utilizat la copiii cu vârstă mai mică de șase luni. Doza de ibuprofen trebuie calculată în funcție de greutatea copilului și nu de vârstă !

Combinarea acetaminofenului cu ibuprofenul sau alternanța dintre acetaminofen și ibuprofen crește șansa de a da o doză greșită unuia sau ambelor medicamente.

Medicamentul care reduce febra trebuie administrat numai la nevoie și întrerupt odată ce simptomele supărătoare s-au rezolvat.

 

Crește consumul de lichide –  febra poate crește riscul pentru deshidratarea copilului. Pentru a reduce acest risc, părinții ar trebui să încurajeze copilul să bea o cantitate adecvată de lichide. Copiii cu febră nu au senzația de foame și nu este necesar a fi forțați să mănânce.

Cu toate acestea, fluidele, cum ar fi laptele ( sân sau lapte de vacă),  formulele de lapte praf sau apa ar trebui să fie oferite în mod frecvent. Copiii mai mari pot mânca gelatine aromatizate, supă sau înghețată pe băț. În cazul în care copilul nu dorește sau nu poate să bea lichide pentru mai mult de câteva ore, părintele trebuie să se consulte cu medicul acestuia.

 

 Odihna – febra determină ca cei mai mulți copii să se simtă obosiți și suferinzi. Părinții ar trebui să încurajeze copilul lor să se odihnească atât timp cât copilul dorește acest lucru. Nu este necesar în a forța copilul să doarmă sau să se odihnească dacă el începe să se simtă mai bine. Copiii pot reveni la școală sau în alte activități atunci când temperatura a fost normală timp de 24 de ore.

 

Baia sau aplicații de spirt sau oțet: Nu se recomandă aplicațiile de apă rece cu ajutorul unui burete deoarece nu sunt la fel de eficiente ca medicamentele pentru febră . Alcoolul sau oțetul nu trebuie utilizate din cauza riscului de toxicitate, acestea fiind repede absorbite prin pielea copilului.