Constipatia

Constipația la copii este o problemă comună și este adesea caracterizată prin mișcări intestinale rare sau scaune dure și uscate. Principalele simptome sunt rarele mișcări intestinale dintr-o săptămână, durerile abdominale, greața și urmele de scaun lichid sau argilos în lenjeria intimă a copilului.

Factorii care pot duce la constipație sunt mulți și variați, cum ar fi schimbările din dietă sau ”antrenamentul de toaletă”. Asigurați-vă că regimul alimentar al copilului este echilibrat și conține în special o mulțime de fructe, legume și multă apă.

Constipația și alăptarea

Constipația apare rar în cazul copiilor care sunt alăptați. Însă, dacă bebelușul este hrănit cu biberonul (indiferent că vorbim de lapte matern sau lapte praf), atunci va avea mult mai puține mișcări intestinale în decursul unei săptămâni și vor crește șansele apariției constipației.

Dacă bebelușul consumă și mâncare solidă, sucul de mere, pere si prune (alte sucuri nu sunt de ajutor) pot ajuta digestia în așa fel încât constipația să nu fie o problemă. Dacă problema persistă, cel mai indicat este să consulți medicul de familie sau medicul pediatru.

Stop antrenamentul la toaletă – daca copilul dezvoltă constipație în timp ce învață să folosească toaleta, opriți temporar acțiunea de formare. Este rezonabil să aștreptați două-trei luni înainte de a reporni formarea copilului dumneavoastră. Evitați pedepsirea sau presiunile asupra copilului în acest scop.