Utilizarea formulelor hidrolizate la sugari o alternativa dovedita pentru prevenirea afectiunilor alergice?

Alergia este responsabilă pentru o povară substanțială a sănătății la sugari, copii și adulți. Aportul alimentar precoce poate influența dezvoltarea bolii alergice. Atunci când bebelușii nu sunt hrăniți în mod exclusiv la sân, utilizarea unei formulări hidrolizate în locul unei formule obișnuite de lapte de vacă poate reduce alergia la sugari și copii, deși sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma acest lucru. Formulele pentru sugari au fost concepute pentru a reduce șansa sugarilor de a dezvolta alergii sau alergii alimentare. Acestea includ laptele de vacă hidrolizat și formulele de lapte de soia. Formulele hidrolizate descompun proteinele din lapte în proteine mai mici, potențial mai puțin producătoare de alergii.

O analiză Cochrane publicată recent (Osborn et al. 2017) a comparat efectele asupra afecțiunilor alergice și ale alergiilor alimentare,  atunci când sugarii sunt hrăniți cu o formulă hidrolizată față de o formulă obișnuită sau cu lapte matern uman; în cazul în care formulele hidrolizate sunt eficace, studiul și-a propus să determine care tip de formulă hidrolizată este mai eficientă, incluzând formula extensiv hidrolizată sau parțial hidrolizată (EHF / PHF).

Comparativ cu alăptarea exclusivă, autorii studiului nu au găsit nici o dovadă care să susțină hrănirea pe termen scurt sau prelungită cu o formulă hidrolizată pentru a preveni alergia.

La copiii cu risc crescut pentru alergie, care nu sunt hrăniți în mod exclusiv la sân, dovezile foarte scăzute calitativ sugerează că hrănirea prelungită, parțială sau totală cu o formulă hidrolizată în comparație cu hrănirea cu o formulă obișnuită din lapte de vacă, ar reduce alergia la sugari și alergia la laptele de vacă la sugari. Studiul nu a constatat nici o diferență în alergia la copii și nici o diferență în alergii specifice, inclusiv astm bronsic, eczeme, rinita și alergia alimentară la copii.

Utilizarea prelungită a unei formule extensiv hidrolizate comparativ cu formula parțial hidrolizată, reduce alergia alimentară la sugari.

 

 

Publication bibliography

DOI: 10.1002/14651858.CD003664.pub4.